Maximale hypotheek berekenen

Lexwonen

Wil jij een huis kopen en ben jij benieuwd hoeveel je kan lenen? Lees eerst even wat je moet weten voordat je een woning gaat kopen.

Hoe wordt jouw hypotheek berekend?

Een geldverstrekker beoordeeld hoeveel jij kan lenen op basis van:

  • Inkomen(s)
  • Kredieten en overige financiële verplichtingen
  • Marktwaarde (taxatiewaarde) nieuwe huis
  • Hypotheekrente

Hoe lager de hypotheekrente des te meer lenen

De uitslag van een hypotheek berekening wordt mede bepaald door de stand van de hypotheekrente. Hoe lager de hypotheekrente des te meer je kan financieren voor de woning.

Het is mogelijk om hypotheekrentes te optimaliseren tot een bepaald gemiddelde. Kom je bijvoorbeeld op 1,01% gemiddeld uit qua rente dan kan je meer lenen dan op 0,99%.

Je ziet dat het niet altijd klopt met de rentestanden. Bijna altijd kan je meer lenen bij lagere hypotheekrente standen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met mijn leningen

Hoeveel hypotheek mogelijk is hangt ook af van jouw betalingsverplichtingen. Ga naar bkr. nl en inloggen met je betaalpas.

Vraag een overzicht op en maak hier een print screen van. Als je ingelogd bent en er staat iets geregistreerd druk dan op details.

Nadat je op details geklikt hebt zie je exact wat jouw kredietfaciliteiten zijn. Zie hieronder een voorbeeld van Aafke uit Veenendaal. Aafke mag € 2.000,- rood staan op de ING bank.

Ondanks dat ze nog nooit rood heeft gestaan en zeker wel € 45.000 op die rekening heeft staan, bkr van € 2.000 wordt geregistreerd omdat ze wel de mogelijkheid heeft om rood te staan.

Omdat Aafke € 2.000,- rood mag staan kan ze € 12.000,- minder lenen. Als hulpmiddel kan ik jou meegeven dat je 6 keer het vermelde bedrag in de bkr minder aan hypotheek krijgt.

Maximale hypotheek bedraagt 100% taxatiewaarde

Dit is de laatste pijler om te kunnen berekenen hoeveel hypotheek je kan krijgen. Let op als jij hoger moet bieden dan de vraagprijs. De maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan de taxatiewaarde.

Kan jij dus op inkomen € 600.000,- lenen? Je hebt niets in de bkr staan? Hoeveel hoger bieden op je droomhuis met een vraagprijs van € 500.000,-?

Een vraagprijs zegt niets over de taxatiewaarde. Stel nu dat de aan te kopen woning een taxatie vertegenwoordigd van € 500.000,-? Dus gelijk aan de vraagprijs. Jouw bod is € 600.000.

Dat betekent dat jij € 100.000,- eigen geld of overwaarde nodig hebt om te kunnen kopen. Je moet dus vooraf alles weten over de woning en jouw persoonlijke situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *