CBP publiceert handleiding Google Analytics.

Welke webmaster gebruikt er nu geen Google Analytics? Met deze tool kan precies worden bijgehouden hoeveel bezoekers per dag naar een website kijken en welke pagina’s precies populair zijn. Nuttige informatie voor een webmaster.

Google Analytics verzamelt echter persoonsgegevens. Daarom moet een webmaster goed opletten dat hij voldoet aan de strenge eisen van de Nederlandse privacywetgevering (o.a. Informatieplicht, geen verdere verwerking dan noodzakelijk, toestemming, cookiewetgeving etc. etc.).

Al ruim een jaar geleden wezen wij erop dat het gebruik van Google Analytics op een aantal punten niet in lijn is met die wetgeving. Inmiddels heeft Google een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Het CBP heeft deze week een handige handleiding uitgebracht waarin stap voor stap staat omschreven hoe Google Analytics zo ingesteld kan worden dat men, voor zover mogelijk, voldoet aan de Wbp.

Zie deze link voor de handleiding.

Een kanttekening.

De handleiding is een stap in de goede richting maar is niet zaligmakend.

De webmaster is namelijk verantwoordelijk voor de verwerking van de gebruikersgegevens, ook als hij die gegevens door Google laat verwerken.

Wanneer er Google om de een of andere reden zich niet aan de wet houdt wordt de webmaster daarop aangesproken. Google heeft vervolgens in haar servicevoorwaarden netjes haar aansprakelijkheid uitgesloten en wie daarover wil procederen kan, volgens diezelfde voorwaarden, uitsluitend terecht bij de rechter in het doorgaans zonnige Santa Clara County, Californië.

Nu zal het in de praktijk niet zo’n vaart lopen, Google heeft er zelf natuurlijk ook belang bij zorgvuldig met deze gegevens om te gaan. Ook de beveiliging van de persoonsgegevens is wel aan Google toe te vertrouwen. Wie echter toch liever het heft in eigen handen neemt kan bijvoorbeeld ook eens kijken naar een alternatief, zoals Piwik!

Kan dit artikel gebruikt worden in een juridische procedure?

Dat is onwaarschijnlijk. Om die artikel voor consumenten leesbaar te maken is namelijk wat van de juridische precisie geofferd. Het is voor niet-juristen bovendien niet eenvoudig om de juridische accenten in een casus te herkennen. Dat is vergelijkbaar met het bouwen van een huis op basis van een schetstekening. Dit artikel is voornamelijk bedoeld om een algemeen beeld te geven van de juridische aspecten van het internet. Lexxit raadt dan ook af om op basis van dit artikel enige juridische stappen te ondernemen. Dat kan veel schade veroorzaken.

Heeft u een vraag over persoonsgegevens?

Mocht u een vraag hebben over persoonsgegevens dan kunt u deze aan Lexxit stellen. U kunt contact opnemen met Lexxit door op de onderstaande knop te drukken.

Lexxit persoonsgegevens

Licentie

Creative Commons-Licentie
Lexxit Knowledge van Lexxit is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.lexx-it.nl.

Lexxit geeft vrijblijvend advies over uw casus!

Meld internetmisbruik